Skicka feedback
Nyheter
05 jun

In the closet med Johan Norberg

Vi träffar Johan Norberg över en kaffe på Café Noir en grå vårdag i Malmö. För allmänheten är Johan främst en liberal tänkare samt kolumnist i Metro. Men, han är även en av Malmös bäst klädda män.  

Vad är din relation till mode?

”Det är ju lite apart mitt intresse, ett allmänt mish masch, nästan eklektiskt”. Från att ha varit synthare och klädd i svart har han nu som vuxen anammat en mer klassisk stil, ofta med kavaj, skjorta och fluga. Som inbiten liberal är det viktigt för Johan att inte försöka vara som andra för sakens skull utan istället renodla sina egna lustar.

Ragstoriches. Cafe Noir. Johan Norberg. Diesel. In the closet. Liberal. Metro. Sekelskiftet. Burlesque. Lisa Loderus. Intervju.Vilket årtionde var man bäst klädd enligt dig?

”Jag är svag för allt från förra sekelskiftet och 20 talet, elegant men raffinerat”. Det Johan och många med honom har fastnat för är epoken, tiden före den stora depressionen, tiden före andra världskriget. ”En extravagant och raffinerad livsglädje på branten till avgrunden där man roar sig kungligt”.

Ragstoriches. Cafe Noir. Johan Norberg. Diesel. In the closet. Liberal. Metro. Sekelskiftet. Burlesque. Lisa Loderus. Intervju.

Hade du gärna sett att man klädde upp sig mer till vardags?

”Det krävs så lite för att det ska kännas festligt, en väst och en fluga så är man i ett annat universum, och man vill ju leva upp till sina kläder, det tycker jag är tråkigt att fler inte tar till vara på”.

Din mest värdefulla piece i garderoben?

Det borde vara någon 3-delad kostym från London, eller möjligen min skinnjacka från Diesel som är en blandning av Art Deco och science fiction. Den är verkligen helt unik i lila och svart. (bild)

Johan Norberg. Diesel. In the closet. Liberal. Metro. Sekelskiftet. Burlesque.

Vilka plagg har du för många av och vad saknas?

Jag borde ha mer huvudbonader. Det är egentligen konstigt, vi bor i ett väldigt kallt land och ändå är det ingen som bär huvudbonad. Och på sommaren borde man ha solhatt eller liknande som skydd mot solen. Så fler huvudbonader! Och färre hänglsen, slipsar och flugor – jag
måste använda dem väldigt ofta för att få användning av alla.

 

Har du någon stilikon?

Johan Kinde, han är bohemisk och elegant på ett sofistikerat vis. Eller kanske Anthony Andrews.

Cafe Noir. Johan Norberg. Diesel. In the closet. Liberal. Metro. Sekelskiftet. Burlesque. Lisa Loderus. Intervju.

Din relation till second hand

”Så byggde jag upp min garderob en gång i tiden. Delvis av ekonomiska skäl. Men nog mest för att hitta något individuellt”.

 

Hur liberal är du när det kommer till mode och hur folk klär sig i allmänhet?

Jag är väl utpräglat liberal även där. Desto mer excentriskt, desto roligare. Det är ju så tråkigt när alla ser ut som alla andra.

Ragstoriches. Cafe Noir. Johan Norberg. Diesel. In the closet. Liberal. Metro. Sekelskiftet. Burlesque. Lisa Loderus. Intervju.

Kan man klä sig till pondus/makt? (Hur tycker du de svenska politikerna kläder sig allmänt?)

Det är ju helt klart så att man bemöts efter hur man är klädd idag. Det har hänt att jag har blivit uppgraderad på flygplan för att jag har varit välklädd. Sen kan det vara farligt att sticka ut för mycket klädmässigt som politiker, då man gärna vill ge ett sken av att man är som alla andra. Tyvärr leder detta till att många, enligt mig, är dåligt klädda med en trist glansig svart eller mörkblå standardkostym.

 

Sveriges bäst klädde politiker?

Göran Hägglund tycker jag klär sig lite roligare än de andra, och Gudrun Shyman klär sig ofta snyggt.